Vi fixer din nye favoritvin!Frankrig vs USA i Vinens Verden

Opslået af Anders Hoffgaard den

Denne post handler om en legandarisk vinsmagning, der satte amerikansk vin på verdenskortet. Og lad mig med det samme sige, at jeg holder både af amerikansk og fransk vin - ja, faktisk holder jeg af alt vel-lavet vin fra hele kloden. Jeg fascineres til stadighed af, hvor meget godt vin, der laves, og hvor store nuancer de forskellige faktorer som drue, klima, jordtype, vinifikation egentlig betyder. Heri ligger passionen for mig.Nå men tilbage til den legendariske smagning, der fandt sted i Paris den 24. maj 1976. Senere er smagning blevet kaldt "The Paris Tasting" og en vigtig del af vin-historien.

Faktisk er smagningen så epokegørende, at den har lagt historie til hele to fremragende film; nemlig »Bottle Shock« og »Paris Judgement« som begge kan anbefales. (Ps. Bottle Shock kan ses GRATIS på filmstriben.dk)

Smagningen i Paris er legendarisk, fordi den med ét enkelt slag placerede Californien, på vinens verdenskort. Og så indeholder smagningen klassiske elementer om at "den lille" besejrer favoritten, eftersom at de - måske lidt arrogonte franskmænd - fik læsterlige klø af lillebroderen fra USA. Og så endda på hjemmebane i Paris.

Dengang var situationen, at Califonisk vin var stort set ukendt. Sådan havde det ikke altid været fordi særligt de tyske og italienske immigranter havde lavet vin i Californien i mange år men forbudstiden, crakcet på Wall Street og den efterfølgende økonomiske krise i 30'erne, 2. verdenskrig og en heftig omgang vinlus fik gjort kål på den ellers så spirrende amerikanske vinindustri.

Vi skal til epicenteret af califonisk vin-trylleri, nemlig Napa Valley, der - når coronaen slipper sit tag i os alle - er en af Californiens største turistmagneter (større end Disney-land!). Her var der dengang kun syrede hippier og nogle få entusiaster, som gad at lave vin. Og dem havde englænderen Steven Spurrier, som ejede vinskolen l'Academie du Vin i Paris, hørt rygter om. Han fik den (på det tidspunkt vanvittige) ide, at lave en vinsmagning, hvor han satte de gamle klassikere fra Bordeaux og Bourgogne op overfor de nye upcommings fra 'over there'. Alle vinene blev serveret blindt og i tilfældig rækkefølge for et professionelt - stort set kun - fransk smagepanel.

Som det nok allerede er antydet - så var der flere af de prominente gallere, der tog fejl i deres geografi-bestemmelser. Een af dommerne, Claude Dubois-Millot, fra en kendt fransk madguide sad med vinen Bâtard-Montrachet Grand Cru Bourgogne fra 1973 i glasset og udbrød "Det må bestemt være Californien, vinen har jo ingen næse!". Senere i smagningen udbrød ejeren af den 3-stjernede Michelin-restaurant, Le Grand Vefour, med vinen "Freemark Abbeys Napa Valley Chardonnay" i glasset: "Ahh, endeligt hjemme i Frankrig igen!"

Resultatet var ikke til at tage fejl af. De californiske vine indtog førstepladsen i både den røde og den hvide kategori med henholdsvis "Stag's Leap Wine Cellars" og "Chateau Montelena" – begge fra Napa Valley, der ligger i den vinregion, vi i dag kalder North Coast California - altså nord for San Francisco.

www.holymoses.dk kan du ikke købe de to berømte vine, men du kan komme tæt på, idet vi både har Cabernet Sauvignon (rød) og Chardonnay fra det legendariske Napa Valley distrikt. Se mere her: https://www.holymoses.dk/collections/napa