Lyt dig klog – flydende viden om vin

Forside / Blogs / Lyt dig klog – flydende viden om vin

Opslået af den 6. juni 2023

Vinens verden er uudtømmelig. Man kan nørde sig ned i så mange områder, druer og produktionsmetoder, at man kan blive helt væk.

Er man nybegynder kan det virke helt uoverskueligt, at komme i gang – og måske mange allerede stopper der, selvom lysten er stor til at vide lidt mere om det vi drikker.

Men det er der heldivis råd for. Vores egen lokale vinspecialist, Rene Langdahl Jørgensen, der bor i Skørping, laver en formiddabel podcast ved navn “Vin for begyndere” sammen med DR vejr-værten Jonas Landin. Podcasten har allerede mange 100.000-lyt bag sig, og jeg tror oprigtigt at Rene og Jonas faktisk selv er lidt overraskede over den store popularitet. Men de er heller ikke kommet sovende til successen.

Jonas er lægmanden, der har en oprigtig interesse i at vide mere om vin. Han stiller alle ‘de dumme spørgsmål’ som lytterne sidder og brænder inde med. René er eksperten og en fantastisk formidler. Han gør selv det mest nørdede vinstof let forståeligt, og skaber tydelige billeder i lytterens hovede på trods af at man jo ikke kan se ham gennem ørene, når den velproducerede lyd flyder ind.

De starter i afsnit 1 – helt basalt med at smage på vin. Og herfra stiger læringskurven så stille og roligt op gennem dufte, områder, druer, vinskribenter, produktionsmetoder, sammenligninger af lande og meget mere. Er du ny-begynder anbefaler jeg at du starter med afsnit 1 og stille og roligt bevæger dig igennem afsnittene, der er så gode, at de sagtens tåler et genhør. Til hvert afsnit hører der som regel en smagekasse fra den vinleverandør, der har sponsoreret afsnittet. For ja – afsnittene er sponsoreret og deres gøres lidt reklame for de enkelte vine, men det gør ikke noget, for det er så fint og rent iscenesat – og der er jo ikke købetvang.

I afsnit 28 https://www.radioteket.dk/podcast-3/episode/2fd66a7d/afsnit-28-napa-valley-drue-cabernet-sauvignon-omrade-californien-land-usa går Rene og Jonas grundigt til værks med det meste kendte område i USA – nemlig Napa Valley. Det er her USA’s dyreste vine kommer fra. Og jeg skal da også lige love for at de giver den gas med priserne. Blandt andet smager de to entusiatser vinen “Stags Leap, S.L.V.”, der var den vin, der tævede franskmændene synder og sammen i den episke “Pariser-smagning i 1976” som jeg tidligere har beskrevet. Vinen koster i dag ca. kr. 1.400 og er faktisk den billigste i dette afsnit!

Så læn dig tilbage og ‘Lyt dig klog – med flydende viden om vin’ direkte ind i øregangen. Den største anbefaling herfra.

Find podcasten “Vin for begyndere” der hvor du normalt finder dine podcasts eller hør dem direkte fra internettet her. https://www.radioteket.dk/podcast-3