Vi fixer din nye favoritvin!Holy Moses Vineyard

Familien Hoffgaard plantede i sommeren 2020 de første vinstokke på det, der med tiden skal udvikle sig til "Holy Moses Vineyard - Himmerlands højest beliggende vingård". Gården ligger 100 moh. naturskønt placeret i den sydlige udkant af Rold Skov. Vejen som gården ligger på hedder "Hulemosevej" og derfor kom gården også meget hurtigt til at hedde "Holy Moses". Det har nu også udvilklet sig til en vin-butik. Hvor mon det ender?

Der er på den sydvendte skråning plantet 100 stokke med Solaris og 100 stokke med Souvignon Gris. Ambitionen er at lave den første liflige, mineralske mousserende vin i 2026.

Herunder kan du følge processen i tilblivelsen af vingården. Start i bunden, hvis du vil læse udviklingen i kronologiske rækkefølge.

--oo0oo--
December 2021. 
For et år siden var der nærmest sydlandsk stemning i december.
2021 er præget af Kong Vinter.
--oo0oo--
Maj 2021. 
Vi har plantet 100 stokke mere
 
--oo0oo--
December 2020. 
Nærmest Californisk stemning i december. En vinmark ved solopgang. 
--oo0oo--
November 2020. I lære som vinbonde. Hos min mentor Jan Thrysøe på Guldbæk Vingård produceres der store mængder vin hvert år. Her er det høsten af deres Solaris 2020.
--oo0oo--
November 2020. En lille buk kom forbi vinmarken. Så er der kort vej fra jord til bord, når både kød og vin og kommer fra samme mark. 
--oo0oo--
September 2020. This is what it is all about. At finde tilbage til det smukke ved livet. At se sin datter plukke den smukkeste buket blomster i vinmarken - og være sammen om et projekt som familie er det hele værd. Kommer der så vin ud af det en dag - så er det jo bare et plus.
--oo0oo--
August 2020. Vinplanterne er omkring 1 meter høje, og skal nu bindes op for ikke at knække i vinden. Vildskud og druer klippes bort, så al saft og kraft går til hovedstokken og rødderne.
--oo0oo--
August 2020. Vilde blomster sået langs med vin-rækkerne og hegnet for at tiltrække flere bier. Godt for biodiversiteten.
--oo0oo--
August 2020. Rækkerne tager form og græsset i mellem dem holdes nede, så det er til at komme til.
--oo0oo--
Juli 2020. Et par stolte, moderne, vinbønder anno 2020 ...
--oo0oo--
Juli 2020. Mere espalier og tråde til at binde op. Endelig en sol-dag, hvor vi virkelig kunne fornemme varmen på den sydvendte skråning.
--oo0oo--
Juli 2020. Vinplanten skyder og små knopper, der skal blive til druer er allerede sat. Det er stort!
--oo0oo--
Juni 2020. Espalier sættes. Endnu engang dejligt med eksterne hjælp fra familie og venner.
--oo0oo--
Juni 2020. De små stokke titter op igennem den fiberdug, som er lagt ud for at forhindre ukrudt og holde på fugten. De små lyserøde knopper vidner om at vinen har det godt og er i gang. Et befrielsens øjeblik. 
--oo0oo--
Maj 2020. De podede vinstokke klar til at komme i jorden. Det grønne øverst er en voks som beskytter podningen. 
--oo0oo--
Maj 2020. Hullerne gravet i hånden. Det er manuelt arbejde at være vinbonde. Dejligt at gode venner giver en hånd med på trods af regn og blæst.
--oo0oo--
April 2020. Jordforarbejdning var næste step. Marken er en økologisk mark med kløver og græs. Det krævede lidt muskler at komme græsset til livs.
--oo0oo--
Marts 2020. Første opgave var at sætte et 2,20 meter højt hegn omkring vinmarken. I området går der op mod 1.500 stykker kronvildt, og kommer de først forbi marken, så tager det ikke krondyrene mange minutter at æde rub og stub.
Hegn sættes