Vin-tip: Gem slatterne – fordel glæden

Forside / Blogs / Vin-tip: Gem slatterne – fordel glæden

Opslået af den 6. juni 2023

Som vinhandler smager jeg jo en naturligvis en del vin. “It’s a hard job – but someone has got to do it!”, som de siger “over there”.

Og det er klart, at jeg ikke kan drikke alle flasker, jeg smager – hver gang, så jeg har efterhånden fået gode erfaringer med at gemme vin i åbne flasker. Den erfaring vil jeg gerne dele med jer her. Der er fire grundlæggende metoder.

1) Drik ud og drik op
Køb halve flasker (37,5 cl) eller sørg for at være 3-4 stykker om at dele, så du aldrig har slatter.
Du kan også eliminere problemet ved altid at drikke ud, men det vil jeg gerne advare imod på den lange bane.2) Den nemme og billige
Af med proppen, nyd et glas eller to, og så på med proppen igen og ind i køleskabet.

Moderne vine kan holde sig friske forbavsende længe efter denne simple metode. 2-3 døgn er ikke noget problem. Faktisk oplever jeg tit at vinene vinder ved denne metode, idet det jo svarer til en langsom dekantering. Det er vigtigt, at sætte dem i køleskabet for det sænker oxideringen betragteligt. For hvidvine er det jo logik, men også for rødvine er dette helt oplagt. Jeg holder meget af ‘kælderkolde’ rødvine, og en halv flaske skal ikke stå længe ude før tempeaturen i vinen går. Hæld evt. den røde vin i glasset og så er der kun tale om minutter, før vinen er frisk, levende og klar til at drikke. Selvom jeg har alle mulige ‘gadgets’ til at opbevare vin, så må jeg sande, at dette er denne metode, jeg anvender mest.

Som bonus info vil jeg sige, at jeg har nogle “champagne-propper” som let sættes på de brede Champagne-flasker. De holder trykket virkelig godt, og hver gang jeg tager proppen af, sker det med et ‘pop’, så der er helt sikkert meget aroma, der preserveres.

3) Vaccum – sug luften ud.
Anskaf dig en vacuum pumpe. Altså en dertil indrettet ‘omvendt cykelpumpe’ med propper, som passer ned i flaskehalsen. Sæt proppen i og sug så luften ud af flasken. Proppen løses let ved et lille tryk på siden, og så kan man høre at trykket har udlignet sig. Sæt så vinen i køleskabet og gør som ovenfor. Det er min erfaring, at proppen over natten giver lidt efter, og man skal derfor ‘suge ud’ dagligt. På den måde kan man forlænge/fordoble levetiden til 4-6 dage i køleskab.
“Jamen, hvorfor anvender du så ikke denne metode, Anders?” – Det gør jeg ikke fordi jeg sjældent glemmer flaskerne så længe. Jeg drikker typisk ‘slatterne’ 1-2 dage efter første smagning, fordi jeg holder af at ‘følge vinen’ over de første dage efter åbning. Og jeg synes faktisk ikke der er markant forskel på “Prop” og “Vacuum” metoden. Så mine Vacuum-propper lige pænt nede i skuffen.

4) Cora-vin – for fineschemkere
Man kan også hive den store tegnebog op og købe en såkaldt Cora-vin. “Cora” er et mærke, og der er sikkert lave billigere efterligninger nu, som jeg dog ikke har erfaing med. Grundprincippet er her, at man stikker en meget tynd nål igennem korkproppen og så pumper man via Cora’en en smagsneutral gas – Argon – ned i flasken, hvilket får selve væsken til at flyde op. Man skænker sig altså let et glas eller to. Herefter trækker man forsigtigt den meget tynde nål op, og proppens lukker hermetisk til igen. Luften i flasken under proppen er fyldt med Argon, og vin oxideres herved ikke.
Denne metode kan anvendes på alle typer vine, når nu man har investeret i ‘dinge-noten’, men min erfaring er at metoden ofte anvendes på dyre gemme-vine, som man gerne vil drikke over flere måneder – eller blot teste sundheds-tilstanden på. “Er det nu den er på toppen – eller kan den med fordel ligge et år eller to mere?”. Jeg har faktisk ikke praktisk erfaring med at lade en flaske ligge i flere år, hvor jeg har taget et ‘Cora-glas’ på et tidspunkt. Af en eller anden årsag ryger proppen helt af i løbet af nogle dage, og så kunne jeg jo lige så godt have valgt løsning 1 eller 2 herover.

Konklusionen må altså være: Drik og nyd dine vine med velbehag. Skulle du have en slat i overskud, så sæt proppen i og ind i køleskabet med flasken. Nyd så resten dagen efter og oplev vinen fra en ny vinkel. Dette giver formentlig også det højeste vin-forbrug og dermed en god årsag til et besøge din lokale vinhandler lidt oftere 🙂